Coopertest

Idag ska jag testa min kondition med ett coopertest. Det gör man genom att springa så långt man kan på 12 minuter. En annan variant är att bestämma en, i förhand, given sträcka. Tex 3 km, och springa så snabbt man kan. Ett coopertest görs med fördel på en riktig löpbana. Jag tror jag ska göra alternativ två och bestämma att jag tar tiden på 2.5 eller 3 km. För tre km måste jag springa 7.5 varv på banan och för 2 km 5 varv.

För att sedan veta hur stark man är konditionsmässigt finns tabeller att kolla på. Om jag tex springer 3000 på 12 minuter så har jag ett testvärde på 55. Som tjej i min ålder anses 49 eller mer vara utmärkt. Springer jag 2000 meter har jag ett testvärde på 33. Det anses vara ett värde under medel. Springer jag istället 2500 meter på 12 minuter har jag testvärde 44 och hamnar på bra!

Är du själv sugen på att genomföra ett konditionstest så finns en tabell på iform.se.

Lycka till!
Ps. Återkommer med testvärde…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *